Zelfvoorzienend in energie

Pelletkachel in bedrijfshal

606 zonnepanelen op dak bedrijfshal

Pelletkachel in bedrijfshal

Pelletkachel in bedrijfshal

installatie zonnepanelen


Nikkels heeft de ambitie om zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk te opereren als bedrijf. Naast het toepassen van diverse duurzaamheidsoplossingen in onze bouwprojecten hebben we ook een belangrijke verduurzamingslag slag geslagen in ons eigen pand in Twello. Onder andere door het gebruik van een pelletkachel voor de verwarming van kantoor en bedrijfshal, duurzame energieopwekking met PV-panelen en LED verlichting. 

Emiel Nikkels: “Op het moment dat we het besluit namen om onze werkplaats in Twello te renoveren en uit te breiden, zijn we op zoek gegaan naar een duurzame manier om onze gebouwen te verwarmen. Eén van de opties was het toepassen van biomassa door middel van een pelletkachel. Hierbij worden geperste houtblokjes op een duurzame manier verbrand en de verbrandingswarmte wordt vervolgens gebruikt om ruimtes te verwarmen. We zagen hierin meteen een kans om te kijken of we ons eigen schone resthout zouden kunnen laten verwerken tot pellets en het resthout dus te gebruiken voor de verwarming van onze werkplaats en kantoor.”

“Na onderzoek bleek het mogelijk om ons eigen schone resthout te recyclen tot pellets en zo te gebruiken voor de verwarming van onze gebouwen. Toen was de keuze voor de pelletkachel snel gemaakt, ” aldus Emiel Nikkels. In november is de kachel in gebruik genomen en wordt niet alleen de werkplaats, maar ook het iets verderop gelegen kantoor verwarmd. Naar verwachting zal het jaarlijkse verbruik op 40 tot 50 ton pellets uitkomen, waarmee dus een groot deel van ons resthout hergebruikt wordt.

Werking van de pelletkachel

Het schone resthout wat in de basis tot een minimum beperkt wordt van Nikkels wordt verwerkt tot kleine houtbrokjes, de zogenaamde ‘pellets’. Dit wordt weer afgeleverd bij Nikkels en opgeslagen in de buffersilo, boven de pelletkachel. Vervolgens zorgt de pelletkachel, met een duurzaam verbrandingsproces, voor de opwarming van twee grote waterreservoirs met een inhoud van ieder 2000 liter. Dit warme water wordt vervolgens getransporteerd door de leidingen en verwarmt de werkplaats.

Ook het kantoor wordt op deze manier verwarmd. Het warme water wordt door een 150 meter lange geïsoleerde leiding ondergronds van de werkplaats naar het kantoor getransporteerd, waar het wordt opgeslagen in twee waterreservoirs van elk 1000 liter. Hiermee is Nikkels volledig gasloos geworden.

Zelfvoorzienend in energie

Maar de verduurzamingslag was hiermee nog niet klaar. Tijdens de verbouwing van de bedrijfshal is direct gekeken naar de mogelijkheid om compleet zelfvoorzienend te worden op gebied van energie. Door de combinatie van energiezuinige LED verlichting, het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de werkplaats en het upgraden van de isolatie van de bestaande gevel en het dak bleek dit realiseerbaar. Emiel: “De bedrijfshal is met een derde vergroot en het bestaande en nieuwe deel zijn direct constructief gereed gemaakt om zonnepanelen te kunnen plaatsen. Begin 2018 zijn er 606 zonnepanelen op het dak geplaatst van de hal. Hierdoor zijn we als bedrijf geheel zelfvoorzienend in ons energieverbruik.”