‘Nul op de meter’ woning in Apeldoorn


In Apeldoorn, aan de Aristotelesstraat, heeft Nikkels de mogelijkheid geboden aan kopers van een nieuwbouwwoning om te kiezen voor een energiezuinige ‘0 op de meter’ woning. Twee kopers van de in totaal 7 woningen kozen hiervoor, waaronder Daniel en Nienke Zweering. Enthousiast vertellen zij ons hun verhaal over alle voordelen die ze ervaren van hun keuze.

Zeventien zonnepanelen, een warmtepomp en een warmteterugwinningssysteem, in combinatie met een hoogwaardig geïsoleerd huis, zorgen ervoor dat de woning in Apeldoorn ‘0 op de meter’ is. Daniel Zweering: “Duurzaam hoeft echt niet duur te zijn. Wij hebben, na ons goed te laten voorlichten, heel bewust gekozen voor een energiezuinige woning. En we hebben geen moment spijt, we zouden het iedereen aanbevelen!” Nienke: “Ik heb het echt altijd koud, maar hier heb ik het nog geen moment koud gehad. Het wooncomfort is echt super.”

Naast de constante temperatuur in de woning, zorgt de automatische ventilatie ervoor dat je geen raam open hoeft te zetten om te ventileren. De ramen hebben daarom ook geen bovenroosters meer, waardoor er nauwelijks geluid van buiten te horen is in de woning. Nienke: “De lijnbus stopt hier voor de deur, maar dat hoor je eigenlijk helemaal niet. Het is heerlijk rustig hier in huis, wat bijdraagt aan het fijne leefklimaat.”

Extra lenen voor een toekomstbestendige woning

“De zonnepanelen op ons dak hebben afgelopen jaar 1000 kW meer opgeleverd dan we nodig hadden. De kosten lijken in eerste instantie een grote investering, maar doordat we extra geld konden lenen voor deze duurzaamheidsmaatregelen, is het snel terugverdient. Want het hogere maandbedrag op onze hypotheek wordt ruimschoots gecompenseerd doordat we geen gas- en elektrakosten meer hebben,” aldus Daniel.

“Niet alleen hebben we nu een huis naar onze eigen wens, het sluit ook aan op de marktvraag. In totaal was de investering 27.000 euro om de woning toekomstbestendig te maken. Dit bedrag konden we meer lenen binnen de hypotheek. Dat betekent in eerste instantie hogere maandlasten, maar dat haal je er gemakkelijk uit met subsidies en het wegvallen van de maandelijkse energiekosten. We merken dat te weinig mensen die rekensom nog maken, waardoor ze niet kiezen voor een energiezuinige woning. En dat is echt wel een gemiste kans in onze ogen!”

Daniel en Nienke maakten deze keuzes nog voordat in Nederland de ‘gasdiscussie’ oplaaide. Daniel: “Wij vonden duurzaamheid zelf al belangrijk en toen we op zoek gingen naar een nieuwbouwwoning in Apeldoorn kwam dit op ons pad. We hebben geen moment getwijfeld en zijn blij dat Nikkels ons de kans bood onze ‘0 op de meter’ woning te kunnen kopen.”

Nadat alle woningen waren toegewezen werd er een kopersbijeenkomst georganiseerd door Nikkels. Nienke: “Die avond maakten onze buren kennis met elkaar, maar wij waren alleen bezig om ons te laten voorlichten over een WTW-systeem. Dat is later overigens wel goed gekomen.”

Bewust kiezen voor duurzaamheid

Daniel en Nienke kozen heel bewust voor duurzaamheid en voerden dat door in de hele woning en daarbuiten. “Als je een bewuste woning hebt, moet je ook een bewuste keuze maken voor de andere zaken, zoals een hovenier. Anders sla je in onze ogen de plank echt mis. We hebben nu een schutting van douglas- en kastanjehout, in de voortuin hebben we een insectenwand en we hebben grondverbetering laten doen,” aldus Daniel. Nienke: “Verder hebben we extra geïnvesteerd in alle apparaten in de woning, die zijn allemaal A+++, en LED verlichting overal. En we hebben nog een goede tip, we hebben een anti-kalksysteem om het water dat de woning binnenkomt te ontkalken. Hierdoor wordt het water direct gezuiverd, wat zorgt voor een langere levensduur van de apparaten.”

Al met al zijn ze ontzettend tevreden met hun woning. Daniel: “We zouden het 100 % zeker weer op deze manier doen en we kunnen het iedereen aanbevelen. Door het goede werk van Nikkels hebben we nu een heerlijke woning! Wij waren al overtuigd van het nut van een energieneutrale woning en hopen hiermee ook andere mensen te overtuigen!”