Spaanplaat met oppervlaktebehandeling tegen schimmelvorming


Op initiatief van Veenstra & Stroeve en Nikkels Bouwbedrijf ontwikkelde Unilin Panels een spaanplaat met oppervlaktebehandeling tegen schimmelvorming. Voor een maximale periode van zes maanden biedt de innovatieve spaanplaat een bescherming tegen oppervlakteschimmelvorming wanneer deze geïnstalleerd wordt in een beperkt geventileerde ruimte met hoge vochtbelasting. Na zes maanden, bij de oplevering van het bouwproject, is het oppervlak schimmelvrij en klaar voor finaal gebruik.

Prefab dakenproducent Marcel Stroeve: “De combinatie van het zogeheten luchtdicht bouwen en de huidige bouwsnelheid heeft als nadeel dat woningen snel ‘dicht’ zijn met daarbij nog wel veel bouwvocht in de woning. Dat betekent – met name in de periode vanaf het late najaar tot het vroege voorjaar – dat er onvoldoende tijd en omstandigheden zijn om het vocht uit de woning te ventileren.

In de praktijk constateerden we dan ook dat er regelmatig klachten kwamen over schimmel op de spaanplaat aan de binnenzijde van de kapconstructie. Harrie Klunder, bedrijfsleider van Nikkels Bouwbedrijf nam hierover contact op met Marcel Stroeve en de heren besloten samen naar een oplossing te zoeken.

Klunder: ”We vonden elkaar direct in onze wens om de kwaliteit van ons eindproduct zo hoog mogelijk te houden. Door een behandelde spaanplaat in te zetten, bereik je dat de woning schimmelvrij opgeleverd  kan worden wat wel prettig is voor de klant. Daarnaast worden wij niet geconfronteerd met extra kosten, zoals voor het schoonmaken van de beschimmelde platen.”

Veenstra & Stroeve schakelde vervolgens – via Laurens Kok – producent Unilin in. Kok: ”We werken graag mee aan deze vraag vanuit de praktijk. Na enkele testen en in overleg met Klunder en Stroeve is de nieuwe plaat een feit. En dat is bijzonder, want lange tijd dacht men in de bouw dat een dergelijke ontwikkeling niet haalbaar was. Bij Unilin zijn we voortdurend bezig met innovatie en daarvoor maken we niet alleen gebruik van de nieuwste technologie, maar ook van onze ervaringen. Op deze manier hebben wij deze plaat kunnen ontwikkelen die bestemd is voor een oppervlaktebescherming tegen schimmels voor zes maanden. Ventileren blijft uiteraard belangrijk, maar deze plaat houdt de schimmel echt tegen, dankzij een speciale behandeling. De prijs ligt een fractie hoger dan een reguliere spaanplaat, maar we verwachten dat voor onze klanten de voordelen zwaarder wegen.

De samenwerking tussen Veenstra & Stroeve, Nikkels Bouwbedrijf en Unilin Panels is dan ook niet nieuw. Zo werkt men met elkaar aan innovaties en duurzaam bouwen. De bedrijven maken gebruik van de speciale spaanplaatafvalcontainers van Unilin op bouwplaatsen en in de productiehal. Want 90% van het Unilin-spaanplaat wordt geproduceerd uit afval uit de bouw.

De eerste platen worden door Veenstra en Stroeve gemonteerd bij de kappen van 2 projecten van Nikkels, nl. bij 79 woningen Zutphen Plan Leesten Oost en 32 woningen Zwolle plan Breezicht.

Bron: Bouwen in het Oosten