Herbestemmingsproject ‘Nieuw Rollecate’ genomineerd voor Harry Rademaker Prijs 2017

‘Nieuw Rollecate’


Samen met Le Clercq Planontwikkeling is Nikkels Bouwbedrijf genomineerd voor de Harry Rademaker Prijs 2017. Dit jaar wordt de prijs voor de tweede opeenvolgende keer uitgereikt. De prijs is een initiatief van Stichting Oud Deventer en wordt 2 jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het behoud van het Deventer cultureel erfgoed.

Het project Nieuw Rollecate is in 2017 genomineerd voor deze prijs. Het gebouw aan de Tesschenmachterstraat, dat stamt uit 1930, is een ontwerp van gemeentearchitect W. Uytenhoudt. Het deed lang dienst als Landbouwhuishoudonderwijs, een opleidingsinstituut voor leraressen. In 1943 werd het gebouw tijdens de Tweede Wereldoorlog gevorderd voor de Ortskommandant. Na de oorlog kreeg het gebouw haar oorspronkelijke functie weer terug. Het instituut kreeg steeds meer opleidingen, onder andere lichamelijke opvoeding. In 1966 fuseerde de school met Rijkshogeschool IJsselland, later Saxion, en verhuisde het instituut naar de Handelskade in Deventer.

Het gebouw stond niet lang leeg. De ruimtes waren uitstekend geschikt als atelier en de tuin werd door de buurtbewoners in samenspraak met de gemeente geschikt gemaakt als ontmoetingsplek en speelgelegenheid. In 2012 zette de gemeente Deventer het complex te koop. De Stichting Oud Deventer pleitte er voor dat het de status van monument zou krijgen, echter zonder succes. Vervolgens stond het een tijd leeg.

In 2015 was het gebouw zeer gedateerd, zowel bouwtechnisch als energetisch. Le Clercq Planontwikkeling en Nikkels bouwbedrijf hebben het gebouw getransformeerd tot een woon- en zorgcomplex voor senioren op basis van het onderscheidende zorgconcept van ‘Nieuw Rollecate’. Het ontwerp is van Gert Arkema van ARCOM architectuur en bouwmanagement uit Veenendaal.

De buitenzijde is vrijwel ongewijzigd gebleven, voornamelijk is de binnenkant verbouwd. De afmetingen van de bestaande vertrekken waren uitstekend geschikt voor een comfortabele zit-slaapkamer met een eigen sanitair-unit. Het gebouw bevat nu 24 wooneenheden. De kamers hebben grote ramen en tussen de vleugels zijn er intieme tuintjes ontstaan. De grote lokalen in het oorspronkelijke gebouw hebben een nieuwe functie gekregen, bijvoorbeeld een gezamenlijke woonkamer en brasserie. Als opdrachtgever is Linda Hazelhekker – Zomer trots op de historische uitstraling van het gebouw, dat nadrukkelijk verwijst naar het verleden. De naam van het gebouw heeft dan ook een verwijzing naar vroeger meegekregen.

Helaas is ‘Nieuw Rollecate’ geen winnaar geworden van de Harry Rademaker Prijs 2017, maar we zijn wel enorm trots op de nominatie én dat we met dit project en stukje historie van Deventer hebben weten te behouden.

Nikkels feliciteert de winnaar ‘De Kofferfabriek’ van harte met de Harry Rademaker Prijs 2017.

Zie de reportage van RTV-Oost